Методичне об’єднання вчителів інформатики міста Полтави

Головна » 2014 » Жовтень » 8 » «Перспективи розвитку відкритого освітянського інформаційно-телекомунікаційного середовища м.Полтави»
15:23
«Перспективи розвитку відкритого освітянського інформаційно-телекомунікаційного середовища м.Полтави»

7 жовтня 2014 року в рамках співпраці управління освіти виконавчого комітету Полтавської міської ради та Полтавського університету економіки і торгівлі відбувся науково-методичний семінар «Перспективи розвитку відкритого освітянського інформаційно-телекомунікаційного середовища м.Полтави». На семінар були запрошені представники управління освіти Полтавського міськвиконкому, міського методичного кабінету управління освіти, заступники з НВР, вчителі інформатики та відповідальні за технічне обслуговування локальної мережі ЗНЗ №№1, 2, 5, 16, 17, 25, 31, 33, 34, 37.

Відкрив семінар директор навчально-наукового інформаційного центру ПУЕТ, к.т.н., доцент Івченко Євген Ігорович. Євген Ігорович познайомив присутніх з історією створення Украї́нської науко́во-осві́тньої телекомунікаці́йної мере́жі УРАН, перспективами, які відкриваються для закладів освіти, підключених до мережі. 

Українська науково-освітня телекомунікаційна мережа УРАН створена за рішенням Міністерства Освіти України та НАН України при підтримці університетів, інститутів Міністерства Освіти та НАН, згідно зі Спільною Постановою Президії Національної Академії наук України і Колегії Міністерства освіти України від 20 червня 1997. В основу створення мережі покладено концепцією, ухвалену міжнародною нарадою «Комп'ютерна мережа закладів вищої освіти і науки України» за участю представників Наукового відділу НАТО (24-26 квітня 1997, м. Київ) та міжнародною конференцією «Комп’ютерні мережі в вищій освіті» (26-28 травня 1997, м. Київ).

Головним призначенням мережі УРАН є забезпечення установ, організацій та фізичних осіб в сферах освіти, науки та культури України інформаційними послугами на основі Інтернет-технологій для реалізації професійних потреб та розвитку зазначених галузей. Такі послуги передбачають, зокрема, оперативний доступ до інформації, обмін нею, її розповсюдження, накопичення та обробку для проведення наукових досліджень, дистанційного навчання, використання методів телематики, функціонування електронних бібліотек, віртуальних лабораторій, проведення телеконференцій, реалізації дистанційних методів моніторингу, тощо.

Мережа УРАН будується за ієрархічним принципом: в кожному місті України, що є значним осередком наукової та освітньої діяльності, створюється регіональний вузол мережі на базі університету або наукової установи міста. В місті Полтава таким базовим організаційно-технічним центром мережі УРАН є Полтавський університет економіки і торгівлі. 

Євген Ігорович наголосив на перспективах, які відкриються для загальноосвітніх навчальних закладів, підключених до мережі Уран. Це повноцінні ресурси мережі УРАН, курсів дистанційного навчання ПУЕТ, доступ до репозитарію, каталогу та ресурсів електронної бібліотеки ПУЕТ, міської електронної бібліотеки.

Детально про технологію дистанційного навчання ПУЕТ розповіли директор інституту заочно-дистанційного навчання ПУЕТ Іванов Юрій Васильович та працівник інституту Ольховська Олена Володимирівна. Дистанційне навчання активно впроваджується університетом вже кілька років для заочної, денної форми навчання та абітурієнтів. 

Вчителі інформатики та заступники з НВР були ознайомлені також із ресурсами електронної бібліотеки ПУЕТ, доступом до депозитарію наукових робіт викладачів вузу. 

Під час семінару відбулася зустріч с режимі он-лайн із начальником технічного відділу мережі УРАН, який детально познайомив запрошених із освітніми та науковими ресурсами Української науково-освітньої телекомунікаційної мережі «УРАН».

Також представники зі шкіл мали можливість поспілкуватися із першим проректором, завідувачем кафедри економічної кібернетики, доктором економічних наук, професором Рогозою Миколою Єгоровичем та проректором з науково–педагогічної роботи, завідувачем кафедри фізичного виховання і спорту, кандидатом наук з фізичного виховання і спорту, доцентом Марченко Оксаною Юріївною.

Микола Єгорович звернув увагу присутніх на зміну стандартів, що відбуваються у вищій освіті при підготовці фахівців, а використання можливостей, які надає мережа Уран, допоможе вирішити питання розвитку, модернізації сучасної освіти. Рогоза М.Є. підкреслив, що університет набув вже достатній досвід у поєднанні традиційного навчання з дистанційним та маючи досвід використання комп’ютерних та інтернет-технологій університет наближається до СМАРТ-університету.

По закінченні зустрічі відбувся круглий стіл «Вироблення стратегії співпраці між ПУЕТ та ЗНЗ міста щодо комплексної розбудови  освітянського інформаційно-телекомунікаційного середовища м.Полтава». В ході обговорення були визначені конкретні шляхи розвитку в подальшому пілотного проекту ННІЦ університету спільно з НВП «СОЛВЕР» щодо підключення мереж Інтернет і УРАН до навчальних закладів м.Полтава. У розмові брав участь начальник відділу розвитку та інновацій навчально-наукового інформаційного центру Божко Віктор Іванович.

Вчителі інформатики дійшли висновку: можливості, якими володіє університет для створення дистанційних курсів, будуть використані ними з метою створення власних дистанційних курсів для учнів старших класів та розбудови віртуального навчального середовища. Дистанційні курси розроблятимуться творчою групою досвідчених вчителів інформатики міста.

Подальша співпраця управління освіти і ПУЕТ передбачає також екскурсійні програми для учнів до ПУЕТ з метою знайомства учнів із електронною бібліотекою, медіатекою, серверною університету.

Н.Саркісова, методист ММК управління освіти Полтавського міськвиконкому

Переглядів: 760 | Додав: Natalija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Четвер, 25.04.2024, 21:56
Вітаю Вас Гість

Корисні посилання

Форум інформатиків Полтавщини
Інформаційно-освітнє середовище з інформатики для учнів 8 класів міста Полтави
Інформаційно-освітнє середовище для учнів 8 класу з поглибленим вивченням інформатики
Інформаційно-освітнє середовище з інформатики для учнів 8 класів (ОС Linux)
Інформаційно-освітнє середовище з інформатики для учнів 7 класів міста Полтави
Інформаційно-освітнє середовище для учнів 7 класу з поглибленим вивченням інформатики
Інформаційно-освітнє середовище з інформатики для учнів 7 класів (ОС Linux)

Вхід на сайт

Пошук

Архів записів

Календар

«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0