Методичне об’єднання вчителів інформатики міста Полтави

Головна » 2013 » Квітень » 12 » Нарада для відповідальних за інформаційно-технічне забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів
09:56
Нарада для відповідальних за інформаційно-технічне забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів
9 квітня 2013 року на базі міського методичного кабінету відбулася інструктивно-методична нарада для осіб відповідальних за інформаційно-технічне забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів, вчителів інформатики, лаборантів. Під час наради були розглянуті Правила використання комп'ютерних програм у навчальних закладах, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 2 грудня 2004 року N 903. Ці Правила визначають процедуру використання комп'ютерних програм і комп'ютерної техніки з попередньо встановленими комп'ютерними програмами навчальними закладами України з метою створення в цих закладах системи контролю за використанням комп'ютерних програм, забезпечення виконання покладених на навчальні заклади освітянських завдань, забезпечення умов формування інформаційно-освітнього і культурного середовища, дотримання навчальними закладами вимог законодавства у сфері інтелектуальної власності. 
У роботі наради взяли участь вчитель інформатики ЗШ № 10 Лутфулліна Тетяна Віталіївна та системний адміністратор компанії "Укрнафта” Олександр Всеволодович Ванцак. Тетяна Віталіївна поділилася досвідом використання в закладі  вільно поширювального програмного забезпечення, а саме операційної ситеми Linux та офісного пакету OpenOffice.org.
Олександр Всеволодович, який сім років поспіль був співвласником комп'ютерного центра "Візарт”, розкрив перед вчителями переваги використання вільно поширювального програмного забезпечення. А саме, використання вільно поширювального програмного забезпечення для навчанні учнів стає стартовим майданчиком, що дозволить:
відчути велику свободу в галузі ІТ, коли стає  неважливо яка програма буде встановлена на ПК;
сформувати в учнях розуміння процесів,  які відбуваються в комп'ютері;
показати учням цілісний світ ІТ, взятих інтегровано.
Недоліком переходу на використання такого програмного забезпечення є великі затрати власного часу на читання протягом тривалого періоду (1-1,5 роки) документації в мережі Інтернет на відповідних форумах.
Основні питання, які викликали запитання у вчителів інформатики та відповідальних за інформаційно-технічне забезпечення навчального закладу  це встановлення ОС Linux, архітектура обчислювальної мережі навчального закладу, вибір дистрибутиву. На ці та інші запитання протягом наради давав відповіді Олександр Ванцак, який також зазначив, що на уроках інформатики відбувається підготовка учнів до життя в корпоративному світі. Цьому буде сприяти по-перше, робота кожного учня під своїм логіном і паролем, по-друге, не легка робота з вільно поширювальним програмним забезпеченням, оскільки доведеться оперувати більшою кількістю програм, але це дасть учням певну свободу в подальшому житті при виборі ПЗ. Не секрет, що кілька великих компаній, які працюють безпосередньо в Україні, філіали яких є і в м. Полтаві, використовують у своїй діяльності ОС сімейства Linux.
По закінченні наради вчителі інформатики в спільній дискусії дійшли висновку, що альтернативою дорогих ліцензійних програм є безкоштовне вільно поширювальне програмне забезпечення, яке забезпечить виконання навчальних програм у повному обсязі.


Переглядів: 697 | Додав: Natalija | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
П`ятниця, 19.04.2024, 03:21
Вітаю Вас Гість

Корисні посилання

Форум інформатиків Полтавщини
Інформаційно-освітнє середовище з інформатики для учнів 8 класів міста Полтави
Інформаційно-освітнє середовище для учнів 8 класу з поглибленим вивченням інформатики
Інформаційно-освітнє середовище з інформатики для учнів 8 класів (ОС Linux)
Інформаційно-освітнє середовище з інформатики для учнів 7 класів міста Полтави
Інформаційно-освітнє середовище для учнів 7 класу з поглибленим вивченням інформатики
Інформаційно-освітнє середовище з інформатики для учнів 7 класів (ОС Linux)

Вхід на сайт

Пошук

Архів записів

Календар

«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0